Eng Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel behoort tot de Rasgroep “Staande Jachthonden, Spaniels en Retrievers”

Het oorspronkelijke werk van de Engelse Springer Spaniel bestond uit het opstoten van wild en vogels uit de vaak dichte dekking (‘springing’).Tijdens de jacht is het opstoten van wild niet de enige taak van de Engelse Springer Spaniel: hij apporteert het geschoten wild ook. De Engelse Springer Spaniel is een gehoorzame, volhardende jachthond. Het is één van de grootste Spaniels, met een krachtig gebouwd lichaam en stevige voeten. Daarom werkt hij gemakkelijk in elk terrein.

Vooral in het begin van zijn bestaan waren er veel overeenkomsten met de Welsh Springer Spaniel.
In 1902 besloot de Engelse Kennel Club om de Engelse Springer Spaniel te erkennen als een afzonderlijk ras, omdat hij iets groter is dan zijn neef de Welsh.

Ook als showhond is de Engelse Springer Spaniel populair.

Het staat vast dat het ras vrij oud is, want er werd al een beschrijving van de ‘springing’ Spaniel gevonden in de publicatie ‘Treatise of Englishe Dogges’ uit 1576 van Dr. Johannes Caius.

 

Algemene verschijning:
Harmonisch gebouwd, compact, sterk, vrolijk, actief. Staat het hoogst op de benen en is het snelst in bouw van alle Britse landspaniels.

Kenmerken:
Het ras is van oude zuivere afstamming, het oudste van alle jachtspaniels; het oorspronkelijke doel was het opsporen en opjagen van wild voor het net, de valk en de Greyhound. De Engelse Springer Spaniel wordt nu gebruikt voor het opsporen, opjagen en apporteren voor de jacht met geweer.

Temperament:
Vriendelijk, goedige aard, gezeglijk. Schuchterheid of agressie is hoogst ongewenst.

Hoofd en schedel:
Middelmatig lange schedel, vrij breed en iets gerond. Vanaf de voorsnuit oplopend en een wenkbrauw of stop vormend, verdeeld door een groef die tussen de ogen begint en geleidelijk verloopt over het voorhoofd naar de achterhoofdsknobbel, die niet te sterk ontwikkeld mag zijn. Wangen vlak. De lengte van de voorsnuit moet in goede verhouding tot de schedel staan, tamelijk diep en breed. Goed besneden onder de ogen, tamelijk diep met vierkante lippen. Neusgaten goed ontwikkeld.

Ogen:
Middelgroot, amandelvormig, donker hazelnootkleurig, vriendelijke uitdrukking. Lichte ogen ongewenst.

Oren:
Lobvormig en van goede lengte en breedte, op ooghoogte aangezet, tamelijk vlak tegen het hoofd gedragen en goed behaard.

Gebit:

Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig en compleet schaargebit.

Hals:
Goede lengte, sterk en gespierd, vrij van keelhuid, licht gebogen; wordt smaller naar het hoofd toe.

Voorbenen:
Rechte benen met goed bot. Ellebogen sluiten tegen het lichaam aan. Sterke beweeglijke middenvoet.

Lichaam:
Sterk, noch te lang, noch te kort. Diepe borst die goed ontwikkeld is. Goede ribwelving. Gespierde lendenpartij die sterk is en matig gewelfd.

Achterbenen:
Deze moeten vanuit de heupen en hielen recht naar beneden gaan. Knie en hiel matig gehoekt. Brede, gespierde en goed ontwikkelde dijen. Te zware hielen zijn ongewenst.

Voeten:
Gesloten, compact en goed gerond met sterke krachtige zoolkussens.

Staart:
Laag aangezet en nooit boven de ruglijn gedragen. Goed bevederd en actief in beweging.

Gangwerk/beweging:
Geheel rasgebonden. De voorbenen slingeren vanuit de schouder recht naar voren, terwijl de voeten op een makkelijke en vrije manier naar voren geplaatst worden. De hielen worden flink onder het lichaam geplaatst in dezelfde lijn met de voorbenen. Bij langzame gang is telgang typisch voor dit ras.

Vacht:
Dicht, recht en weerbestendig. Middelmatige bevedering aan de oren, voorbenen, het lichaam en de achterbenen.

Kleur:
Leverkleurig en wit, zwart en wit, of elke van deze kleuren met tan- aftekening.

Grootte:
Bij benadering 51 cm.

Fouten:
Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden aangemerkt en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.